Sain tietää muutama vuosi sitten, että polveudun skottilaisista esi-isistä. Tuntui hieman epätodelliselta, mutta tutkin asiaa tarkemmin ja kävin juuri Skotlannissa. Ajoin maaseudulla pikkuisella autolla äitipuoleni Hilkan kanssa. Hilkka on tutkinut sukujuuriaan jo 40 vuotta. Olimme varanneet Hilkan esi-isien linnasta yhden viikonlopun. Warthill, linna jonka omistaa Leslie suku lähellä Aberdeenia oli kokemisen arvoinen. Linna majoittaa matkailijoita ja tarjoaa mahtavan illallisen barokkityylisessä ruokasalissa. Isäntäväki oli mutkatonta ja ystävällistä. Meidät otti vastaan Candy Leslie, tyttärensä Rose Leslie (näytteli Downton Abbeyssä sisäkköä nimeltä Rosie ja nyt tähteilee sarjassa Game of Thrones) sekä suloinen pikku koira. Linna oli pikkuinen ja kotoinen. Candy valmisti meille kolmen lajin illallisen, joka maistui koko päivän ajon jälkeen mahtavalta. Punajuurikeittoa, pestokanaa ja sitruunavaahtoa. Oma punaviini, joka kehoitettiin tuomaan itse, koska heillä ei ole juomamyyntiä. Mutkatonta!

Nukuimme yön linnan yhdessä vierashuoneessa ja tunsimme olomme arvokkaaksi. Kokemus ei varmasti unohdu koskaan. Aamulla Hilkka puhui pitkään omasta Leslie-sukujuurista Lord Sebastian Leslien kanssa, joka oli pukeutunut kilttiin. Söpöä ja kohteliasta. Jatkoimme matkaa Skotlannin maaseudulle pienellä punaisella " cinque-centolla" eli Fiatilla ja näimme vuorisot, lampaat, pikkukylät. Todella kaunista ja juuri niin kapeita teitä kuin voi kuvitella. Edinburgh on ihana kaupunki, jossa on helppo tutustua linnoihin tai shoppailla, syödä. Asuimme ihan keskustassa, lähellä Haymarketin asemaa Ritz-hotellissa. 

Matkan aikana puhuimme edesmenneestä isästäni, Hilkan miehestä, ja kaikista muistakin asioista, joihin ei ole ollut ennen aikaa.  Tuntui aika vapauttavalta olla yhdessä, kokea löytämisen riemua, kaivella omia sukujuuriaan ja olla vapaalla omasta arjesta. En oikeastaan voi tajuta, että minun esi-isät ovat rakentaneet sen valtavan Edin linnan. Skotlannin historia on todella sotaisa, jossa aateliset, kuninkaat vahtivat asemiaan. Oma suku klaanini on Ruthven suku. Polveudun sinne isäni Eino Lairilan mummon kautta, Matilda Laurenin ja Brummerin suhteesta. Tämän kertoi minulle pitkäaikainen sukututkijanero Ossian Mesterton. Tunnen itseni ylpeäksi ja nöyräksi tämän tiedon kanssa ja olen mahdottoman kiitollinen Ossianin tutkimuksista. Me olemme kaikki yhtä suurta perhettä maailmankaikkeudessa. 

Kuvassa Warthill, Leslie suvun linna Aberdenshire, Skotlanti

Maria%20uudet%20638-normal.jpg